headerphoto

A recuperación do cultivo da oliveira


Aínda quedan testemuñas da tradición oliveira hoxe perdida en Galiza.
O cultivo da oliveira tivo a súa época de esplendor na idade media cando se espallaba por terras tan dispares como as mariñas de Betanzos, O Ribeiro ou os territorios raianos con Portugal. As oliveiras mansas, as que dan froito, aproveitáronse aquí para extraer aceite desde a época romana. Semella que foron varias as causas que as fixeron desaparecer co tempo.
Estas causas non están de todo claras, porén apúntanse como posibilidades ás revoltas irmandiñas, un posíbel castigo dos reis católicos á nobreza galega que se lles enfrontou ou unha serie de pragas que arrasarron os cultivos...
Nada se sabe de certo. Hoxe en día, cando o cultivo da oliveira comeza a recuperarse, unha asociación cultural ourensá, As Ortigas, tenta elaborar a primeira oliva de mesa 100% galega.

A.C. As Ortigas from zcminhoca on Vimeo.

0 comentarios:

Publicar un comentario

(c)Asociación Galega de Horticultura Urbana.